fbpx
Meteen naar de inhoud

Hypnotherapie

Over hypnose en over het gebruik ervan is al veel geschreven. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want al in de Griekse Oudheid was men volop vertrouwd met hypnose als therapeutisch middel.

Wat is hypnose?

Iedereen heeft, meestal zonder het bewust te zijn, ervaring met een toestand van trance, bijvoorbeeld:

  • Zo opgaan in een boek of film dat je iemand niet hoort binnenkomen.
  • Dagdromen, waarbij je zó opgaat in je innerlijke wereld, dat de buitenwereld vervaagt.

Een dergelijke ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd. Hypnose is een soortgelijke trance-ervaring. Tijdens een hypnotische trance kan op een gemakkelijke manier contact worden gemaakt met het onbewuste. Trance is een toestand van geconcentreerde aandacht op je innerlijke mens. Hypnose is dus geen slaap. Terwijl je geconcentreerd bezig bent met wat je in trance beleeft, blijf je toch volledig bewust in het hier en nu.

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van kortdurende psychotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van trance en hedendaagse technieken zoals NLP, regressie, imaginatie en dergelijke om je klachten, problemen of belemmeringen snel en op een doeltreffende manier aan te pakken.

In trancetoestand maak je contact met je eigen innerlijk, omdat je aandacht sterk naar binnen is gericht. Op zo’n moment kan je delen van jezelf bereiken waar je met je rationele bewustzijn geen toegang tot toe hebt. Hierdoor krijg je meer inzicht. Je bent dus beter in staat om grip te krijgen op je onbewuste reacties en mogelijkheden. Door op deze wijze met je onbewuste in contact te komen, worden zelfherstellende processen in je lichaam gestimuleerd. Je leert beter omgaan met emoties en je lichamelijke en geestelijke capaciteiten.

Ik help je door middel van vragen, opmerkingen en suggesties om die omgeving voor jezelf te creëren, waarin je meer inzicht in jezelf krijgt en optimaal gebruik maakt van je mogelijkheden.

Enkele aspecten van hypnose die relevant voor de therapeutische toepassing zijn:

  • Iedereen kan het leren.
  • Een hypnotherapiesessie geeft je meer inzicht en grip op jezelf. Het kan soms lijken op slapen of wegdromen, maar je bent juist heel alert en geconcentreerd.
  • Je hoeft niet alles wat je wilt aanpakken of verwerken bewust te worden, te herbeleven of te herinneren. De meeste dingen verwerk je immers al onbewust en van dat proces kun je ook in therapie gebruik maken.
  • Soms is het prettig als je in de relaxstoel ligt en in andere gevallen kun je gewoon op je stoel, in gesprek met mij, je aandacht naar binnen richten.
  • Vaak wordt belangrijke vooruitgang geboekt door het ontdekken van tal van onbewuste mogelijkheden waarmee je effectief dingen kunt aanpakken.
  • Door de dingen die je gaandeweg de sessie leert, ontdekt, aanpakt, opruimt of activeert, krijg je meer grip en controle over jezelf en je leven.

Klachten bij de oorzaak aanpakken

Vaak ligt de oorzaak van klachten/ problemen op onbewust niveau. Met hypnotherapie kun je je aandacht geconcentreerd naar binnen richten en zo contact maken en invloed uitoefenen op dat onbewuste niveau. Op die manier krijg je een beter zicht en meer grip op de oorzaak van je klacht of probleem, en nog belangrijker: op je mogelijkheden, en wat er moet gebeuren om van je klacht af te komen.

Snel en blijvend vooruitgang boeken

Met behulp van hypnotherapie leer je dus, bewust en onbewust, klachten bij de basis aan te pakken en zo daadwerkelijk en blijvend vooruitgang te boeken. Dat gaat sneller dan je wellicht voor mogelijk houdt. Je zult verrast zijn te ontdekken wat je allemaal kunt bereiken. De meeste behandelingen kunnen binnen de 5 -7 sessies met succes worden afgerond. Het is echter geen uitzondering dat binnen 3 sessies al een gewenst resultaat wordt bereikt.

Je kunt zelfhypnose thuis toepassen voor bijvoorbeeld meer ontspanning of als je geconfronteerd wordt met uitdagingen in het dagelijkse leven.

Voor wie is hypnotherapie geschikt?

Voor iedereen met een goede motivatie en inzet wordt meestal in een korte tijd positieve resultaten behaald. De behandelduur is mede afhankelijk van hoe diep geworteld de klacht is. De ervaring leert dat in veruit de meeste gevallen de therapie wordt beleefd als zeer verrassend en tegelijk diep ingrijpend.

Wat kun je verwachten

In het begin van de therapie maak je op een ontspannen manier kennis met hypnose. Vervolgens werken we verder toe naar je doel. Je zult aanwijzingen krijgen hoe je jezelf kunt blijven verrijken en ontspannen, ook als de therapie is afgerond. Deze therapievorm heeft onder andere als voordeel dat je in de toekomst meer problemen zonder hulp van een therapeut kunt oplossen. En dat is uiteindelijk toch wat de meeste mensen willen.

Wanneer hypnotherapie?

Je kunt met hypnotherapie een breed scala van klachten, problemen of belemmeringen snel en effectief aanpakken. Bijvoorbeeld: angsten, spanningen, onzekerheid, onverwerkte ervaringen, ongewenst gedrag en psychosomatische klachten. Ook kun je met behulp van deze therapievorm leren hoe je meer gebruik kunt maken van je vermogens en kwaliteiten. Hierbij kun je denken aan: verbeteren van je concentratie, doorzettingsvermogen, creativiteit en ook het verbeteren van sociale vaardigheden en werkprestaties.

Veelgestelde vragen

Iedereen met het vermogen om zich enigszins te concentreren kan leren om in hypnose te gaan. Motivatie speelt hierbij een grote rol.

Zelfs mensen die er niet in geloven kunnen in trance gaan. Voorwaarde is wel dat de je meewerkt aan de ontspanning en concentratie.

Hypnose is, mits gebruikt door een deskundig therapeut, absoluut ongevaarlijk. Erkende hypnotherapeuten hebben een langdurige opleiding achter de rug en zijn specialisten in het gebruik van hypnose.

Nee, hypnose is een vorm van verhoogde concentratie op jezelf.

Nee, dit beeld komt uit de theaterhypnose en griezelfilms. Bij hypnotherapie houd je van het begin tot het eind de controle over wat er gebeurt en doe je niet iets wat je niet wilt.

Op verzoek van je therapeut of als je het zelf wilt, kun je altijd weer zelfstandig terugkeren naar het hier en nu.

Het enige gevaar kan ontstaan als je bij een therapeut in behandeling bent die onvoldoende scholing heeft gehad. Bij iemand die lid is van een erkende beroepsvereniging zoals de NBVH, NVPA en VNT kan hypnose een veilig en effectief hulpmiddel zijn om van je probleem af te komen. (Ik ben tot 2009 lid geweest van NBVH. Daarna heb ik de keuze gemaakt om alleen nog lid te blijven van de beroepsverenigingen waar ik actief aan deelneem.) Zie verder bij erkenning en kwaliteitsbeleid.

Hypnose op zich is niet meer dan een middel om van het ene niveau naar het andere te gaan. Door middel van hypnose kun je op het niveau van het onbewuste komen. Dat is het niveau waar alles wat ‘automatisch gaat’ zich bevindt. Bijvoorbeeld: je kunt rationeel bedenken dat je niet bang hoeft te zijn, maar op bepaalde momenten voel je het automatisch. Daar kun je niets aan doen, daar heb je geen grip op.

Met behulp van hypnose werk je direct op het niveau waar al die automatismen zich bevinden. Zo kun je die automatismen, met behulp van therapeutische interventies, concreet en bij de oorzaak aanpakken. Op die manier kun je vastliggende paden veranderen en ongewenste patronen doorbreken. Ook kun je zo onverwerkte emoties laten profiteren van je gezonde vermogen tot verwerking. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat je ten volle kunt beschikken over keuzes, vrijheid en gewenste emoties. En dat betekent dat je veel meer uit jezelf kunt halen en kunt uitgroeien tot de persoon die je werkelijk bent.

Het is in hypnose net zo als in je dagelijks bewustzijn: om antwoorden te krijgen op vragen moet je vaak zoeken. Met hypnose doe je dat op een dieper niveau. Dingen die je niet wilt weten zal je bewust ook niet als ballast meenemen. Soms is het net als dromen: de ene keer herinner je je wel dingen en de andere keer weer niet. Je kunt vaak heel goed aan bepaalde klachten werken zonder dat je alles bewust hoeft te weten. Daarnaast is het zo, dat je onbewuste je niet meer te verwerken geeft dan je aankunt. Dit is een natuurlijke bescherming die je onbewuste je geeft.

Nee, beslist niet. Natuurlijk ben je mede gevormd door ervaringen uit het verleden. Maar in veel gevallen is het veel effectiever om te werken aan je klacht in het hier en nu. Immers, het proces dat ooit in het verleden is ontstaan, voltrekt zich vandaag de dag nog steeds, maar dan op onbewust niveau. Daarom kan je klacht, in veel gevallen, in het hier en nu worden aangepakt.

Er zijn echter ook klachten en situaties waarin het verwerken van oude ervaringen wel degelijk van belang kan zijn. Ook in die gevallen geldt dat bewustwording op zich niets oplost (in tegendeel, dan zou je alleen maar met meer ballast de deur uit gaan). In die gevallen is het zaak ervaringen geleidelijk te verwerken in het tempo dat bij je past.

Dit beeld wordt in stand gehouden door films. Je kunt hypnose niet als een soort leugendetector gebruiken.

Het tempo waarin je vooruitgaat is afhankelijk van je klacht of wens, maar ook van je motivatie en inzet. De meeste mensen kunnen de therapie binnen de 5 – 7 sessies afsluiten. Een gewenst resultaat binnen 2 of 3 sessies is echter zeker geen uitzondering. Een meer langdurige begeleiding behoort ook tot de mogelijkheden.

In het begin wordt er vaak gewerkt met 1 sessie per twee weken. Al snel kan deze frequentie afnemen. In veel gevallen kunt u ook gewoon thuis aan de slag met opdrachten of zelfhypnose.

Ook bij kinderen kan hypnotherapie tot bijzonder effectieve resultaten leiden. Als minimum leeftijd hanteer ik 10 jaar. Er zijn ook hypnotherapeuten die met jongere cliënten werken.

Voor iedereen met een goede motivatie en inzet wordt meestal in een korte tijd positieve resultaten behaald. Het één en ander is mede afhankelijk van hoe diep geworteld de klacht is. De ervaring leert dat in veruit de meeste gevallen de therapie wordt beleefd als zeer verrassend en diep ingrijpend.

De behandelingen worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars wanneer je aanvullend verzekerd bent.